Myjka/suszarka do owoców
Urządzenie wykorzystywane jest w zastępstwie „mokrego rozładunku”.
Myjka stosowana jest najczęściej przed procesem sortowania w celu podniesienia walorów estetycznych owoców. Na wejściu urządzenia znajduje się system dysz zraszających jabłka oraz rolki szczotkowe, które równo rozprowadzają wodę i szczotkują owoce. Prędkość obrotowa rolek posiada płynną regulację. Na skutek naporu i ruchu obrotowego szczotek jabłka transportowane są na rolki osuszające. Rolki te wykonane są z wysokiej jakości gąbki lateksowej, która podczas obtaczania owoców zbiera z nich wodę. Zastosowany w urządzeniu regulowany system wyżymania gąbek sprawia, że zebrana z jabłek woda jest wyciskana, a gąbki odzyskują chłonność. Urządzenie zakończone jest dodatkowymi dwoma szczotkami, które polerują jabłka tuż przed procesem sortowania. Myjka może pracować zarówno w otwartym obiegu wody jak również z wykorzystaniem zbiornika buforowego o pojemności około 200 litrów. Możliwe jest to dzięki zastosowaniu trzystopniowej filtracji zanieczyszczeń.